Torrenty jako pirátská zátoka

Kromě filmů s Jackem Sparrowrem nenaleznete na internetu více prostoru s piráty, než jsou právě torrentové stránky. Nyní nemyslíme ty piráty, kteří si u nás založili stranu, ale myslíme internetové piráty, tedy ty, kteří jsou pro některé zatracovaní, protože jim kradou zisky, některým nevadí a pro některé jsou doslova nahrávající spásou, která je zachrání před nudou i v nejzazších případech. Musíme ale také dát za jedno všem těmto rušitelům autorských práv – díky nim se mnohdy na internet volně ke stažení dostanou taková historická díla, která si dnes už nemůžete ani koupit.
autorská práva

Jak to vlastně funguje

Je to založeno na jednoduchém principu, kdy se nestahují data z nějakého serveru nebo internetového úložného prostoru, ale celý systém stojí na principu solidarity. Ten, který „nadhodil“ onen soubor s filmem nějakou chvíli zůstane a začne „feedovat“, tedy doslova krmit daty, ostatní počítače, které si také spustí program na stahování na těch svých počítačích. Vznikne tak poněkud nestabilní síť mezi těmito počítači spojenými touto sítí, kdy jeden data pouští a druhý přijímá. Samozřejmě, to vše se děje v mnohem větším měřítku, kdy například sto úspěšných pirátů nahrává data jiným, kteří teprve začali stahovat. Je také pravda, že ne všichni jsou tak solidární, aby „feedovali“ někoho jiného a většinou po ukončení stahování to všechno vypnou a nedají nic zpátky, přesně jako praví piráti.
oblaky barevné

Proč je to vlastně větší problém než úložné servery?

Kdo stahuje obsah z úložných serverů vidí jenom onen server, ale pokud se připojíte a stahujete přes ne zrovna konvenční připojení, může se doopravdy kdokoliv přes vaše stahování napojit přímo na vás, ne na prostředníka, a s trochou píle zjistíte nejen IP adresy, ale také i podrobnější informace. Stahování přes torrent také pozná poskytovatel internetu, proto se silně nedoporučuje používat jej na veřejných internetových sítích jako je síť Eduroam nebo další univerzitní sítě, které jsou těžce cenzurované a jakékoliv ilegální stahování je rázně řešeno.

Pokud však stahujete z uložišť, můžete si oddechnout, protože jestli je zde malá šance, že Vás chytnou, tak je ještě menší, že přijdou na občasné stahování.