Gastroturistou ve Španělsku
Ve svém srdci je španělská kuchyně podobná středomořské. Vliv islámského světa ve středověku a nové ingredience z kolonizovaných oblastí však vytvořily unikátní jídla, která uspokojí i náročné strávníky. Každý region se navíc může pochlubit místní specialitou.
Co byste tedy měli ochutnat?
· Paella
Tradiční jídlo z rýže pochází z Valencie. Každá hospodyňka má svůj tajný recept. Základem mohou být plody moře, králík či kuřecí. Maso se pomalu vaří spolu s rýží, fazolemi, rozmarýnem a šafránem, který obarví rýži do žluta. Podává se k obědu.
· Jamón
Jedná se o sušenou šunku ze speciálně chovaných prasat. Solená kýta se pověsí, aby vyschla absolutně bez konzervantů. Nejen Španělé jsou jí doslova posedlí. Můžeme ji servírovat jako předkrm nakrájenou na tenké plátky, které nám umožní plně si ji vychutnat.
· Tortilla espaňola
Španělská tortilla nemá nic společného s mexickými plackami zabalenými do roličky. Jedná se o omeletu z brambor a vajíček, případně cibule. Další ingredience mohou zahrnovat sýr, česnek, jinou zeleninu nebo chorizo, slavný španělský salám.
· Gazpacho
Rajská polévka, která se podává vždy za studena, někdy i s ledem. Základem by měly být čerstvá rajčata, okurka, červené papriky, česnek a olivový olej. Jí se s chlebem jako předkrm i jako hlavní jídlo. Za horkého dne příjemně osvěží.
· Churros
Churros jsou populární dezert, ale lze je považovat i za fast food, který nabízí pouliční stánky. Nejde o nic jiného než smažené těsto ve tvaru spirály obalené v cukru, ale Španělé se po něm můžou utlouct. Zvlášť oblíbené se staly jako součást snídaně, kdy si je místní máčejí v roztopené čokoládě.
· Sangria
Bez skleničky sangrie by váš výlet do Španělska nemohl být úplný. Už v dávných dobách se víno přidávalo do vody, aby alkohol zlikvidoval případné bakterie. Sangrii nyní tvoří směs červeného vína, pomerančového džusu a nakrájeného ovoce, které je zamícháno do nápoje. Prostě nápoj na plážovou romantiku.