Klíčení semen zlepšuje jejich stravitelnost

Semena jsou koncentrovanou potravinou a z tohoto důvodu je také nutné k této problematice přistupovat zodpovědně. Musíte si uvědomit, že v docela obyčejném obilném zrnku je ukryt potenciál pro výstavbu nového klasu, mnohonásobného zdroje života pro další rostlinky. Semena lze s trochou nadsázky považovat za přírodní zázrak, vždyť z jednoho zrnka pšenice máte za pět let obilné pole, z malé třešňové pecky vyroste za několik roků vzrostlý strom, který bude plodit desítky let miliony třešní.

chléb

Pro člověka znamenají tato fakta mimo jiné poznatek, že by měl semena konzumovat v omezeném množství, a především ve stravitelné podobě. Možná také patříte k milovníkům vlašských nebo lískových ořechů, či mandlí, a že je chroupete syrové s velkou chutí, anebo jako součást přílohy a základ moučníků a dezertů. Problém však spočívá v jejich stravitelnosti – využitelnosti cenných živin. Veškeré luštěniny, obiloviny a olejnatá semínka totiž obsahují látky, které proces trávení ztěžují, je to např. kyselina fytová a mnohé další enzymatické blokátory.

Blokátory enzymů jsou v každém plodu proto, aby zajistily jeho původní neměnné složení, dokud se plod neoctne v prostředí vhodném k započetí růstové fáze nové rostliny. Bohužel však zároveň tyto látky brání vstřebávání živin v lidském organismu, především hořčíku, vápníku, železa, mědi a mnoha dalších minerálů.
Z tohoto důvodu se také před samotným varem luštěniny namáčí, aby v nich započal klíčící proces a aby se snížil obsah těchto antinutrientů. Týká se to ovšem i obilovin a zmiňovaných ořechů, ty vám sice vyloupané ze slupky nevzejdou, ale po namáčení na několik hodin do vody se stanou mnohem lépe stravitelnými.

chřest

Strava plná živých enzymů

Moudří lidé již kdysi před staletími nechávali semena klíčit, aby z nich dokázali využít maximum. Klíčení semen probíhalo za pokojové teploty, přičemž za několik dnů již byly klíčky konzumovatelné. Nově vznikající rostlinky jsou v tomto okamžiku plné živin počínaje vitamínem C a konče vitamíny B, karotenem, minerálními látkami, a především aktivními enzymy. Enzymy jsou přítomny právě v tzv. raw stravě, tedy v klíčcích, v zelenině a ovoci, pomáhají nám využít všechny potřebné živiny z potravy a bez nich se zkrátka neobejdeme.